چوبکاری سونا خشک

 04 فروردین 1394   00:32
 5
 20246
امتیاز کاربران 5/0 از 5
اشتراک :

اصولا سونا خشک معروف‌ترین نوع سونا در دنیاست و هرگاه صحبت از سونا می‌شود و این لغت به تنهایی مورد استفاده قرار می گیرد، منظور سونای خشک است و سونای مرطوب با نام سونای بخار، حمام داغ یا حمام مرطوب، شناخته می‌شود.
 سونا خشک اتاقکی است که از آن جهت تعریق بدن استفاده می‌شود، درجه حرارت آن در حدود 70 درجه و رطوبت آن کمتر از 5 درصد است. به علت دمای بالای سونا خشک، دیواره، کف و نیمکت‌ها باید از جنسی با ضریب انتقال حرارت پایین ساخته شوند. از دیرباز تا کنون و در سرتاسر دنیا برای ساخت سونا خشک از چوب استفاده می‌شود،  علت این امر ضریب انتقال حرارت پایین و بوی خوشایند چوب است. اولین سونای دنیا در کشور فنلاند و به‌صورت یک کلبه چوبی ساخته شد.

چوبکاری سونا خشک


برای چوبکاری سونا خشک، ابتدا باید زیرسازی لازم انجام شود. زیرسازی و شاسی کشی نیز با چوب انجام می‌گیرد، معمولا چوب‌های اصلی به‌صورت عمودی نصب شده و شاسی کشی بوسیله چوب‌های افقی که به دیواره پیچ می‌شوند، صورت می‌گیرد. برای داشتن یک سونا خشک مناسب و مقاوم، زیرسازی و شاسی کشی مناسب یک اصل اساسی است. سونا خشک را می توان بوسیله چوبکاری یک اتاقک از پیش آماده شده یا به‌صورت کامل با چوب (همانند یک کلبه چوبی) ساخت. بسته به اینکه کدامیک از این دو روش بکار گرفته شده‌است، زیر سازی متفاوتی برای سونا مورد نیاز است. در مورد نیمکت‌ها و دیوارهای چوبی دو طرفه، کلاف بندی و اسکلت بندی قوی‌تری مورد نیاز است.
پس از انجام شاسی کشی و قبل از چوبکاری سونا خشک، باید عایقکاری‌های لازم را انجام داد. معمولا عایقکاری فقط روی دیوارهایی که با محیط خارجی ساختمان (محیط سرد) در ارتباط هستند انجام می‌شوند. عایقکاری جداره‌ها با یونولیت فشرده نسوز انجام می‌شود. پس از شاسی کشی و عایقکاری نوبت به چوبکاری سونا خشک می‌رسد. برای چوبکاری سونا خشک معمولا از دو نوع چوب استفاده می شود: چوب روسی و چوب ترمو (چوب فنلاندی).
از آنجایی که چوب ترموی موجود در بازار ایران از کیفیت پایینی نسبت به قیمت آن برخوردار است، توصیه می‌شود جهت ساخت سونا خشک حتی‌الامکان از چوب روسی استفاده شود. چوب های روسی نیز خود از درجات مختلفی برخوردار هستند. چوب‌های با کیفیت، تاب نداشته و تعداد گره کمتری دارند. 
برای چوبکاری سونا خشک، به هیچ عنوان نباید از چوب های مرطوب، پوسته درختان، روکش‌های چوب و... استفاده شود. استفاده از چوب های مرطوب، مشکلاتی همچون پیچ خوردن و جمع شدن چوب ها در اثر حرارت زیاد را در پی خواهد داشت.
برای چوبکاری سونا خشک از لمبه استفاده می‌شود،  لمبه ها معمولا دارای عرض 10 سانتی‌متری هستند و ضخامت آن‌ها از 11 تا 27 میلی‌متر متغیر است. در انتخاب ضخامت لمبه ها باید دقت لازم صورت گیرد. کف سونا محل رفت و آمد و نیمکت های سونا محل نشستن است. لذا چوب انتخاب شده برای کف و نیمکت های سونا باید ضخامت بالایی داشته باشند تا بارهای وارده را تحمل کنند، همچنین ضخامت چوب دیواره‌ها و سقف سونا نیز باید مناسب باشد تا در اثر حرارت زیاد و انبساط و انقباض، لمبه ها تاب بر ندارند. توصیه می‌شود برای کف و نیمکت‌های سونا خشک از چوب با ضخامت 27 میلی‌متر و برای دیواره ها و سقف سونا خشک از چوب با ضخامت 17 میلی‌متر استفاده شود. سکوهای سونا خشک معمولا یک ردیفه یا دو ردیفه ساخته می‌شوند. به‌طور معمول در سوناهای عمومی و سوناهای بزرگ که محدودیت فضای کمتری وجود دارد از دو ردیف نیمکت و در سوناهایی که محدودیت فضا وجود دارد از یک ردیف نیمکت استفاده می‌شود که یک ردیف در ارتفاع پایین تر و ردیف دیگر در ارتفاع بالاتر قرار می‌گیرد. عرض نیمکت های سونا از 40 تا 50 سانتی‌متر، و ارتفاع آن ها 40 سانتی‌متر در نظر گرفته می‌شود. طول نیمکت‌ها برای نشستن افراد به ازای هر نفر 60 سانتی‌متر و برای دراز کشیدن افراد برای هر نفر 180 سانتی‌متر در نظر گرفته می‌شود. چوبکاری نیمکت ها باید به گونه‌ای انجام شود که در محل تقاطع نیمکت ها گوشه‌های تیز بوجود نیاید، همچنین باید از به‌وجود آمدن نقطه‌های کور که امکان نشستن افراد در آن وجود ندارد و موجب پرت شدن فضای سونا می‌گردد، پرهیز شود.
اگر سونا خشک تماما از چوب ساخته شود، گرمایش آن بهتر و سریعتر انجام می‌گیرد، اما برای افزایش زیبایی ظاهری، به‌ویژه در سوناهای کوچک استفاده از یک پنجره توصیه می‌شود، قاب پنجره نیز با کلاف چوبی ساخته می‌شود.
همانطور که اشاره شد اصلی ترین علت استفاده از چوب در سونا خشک، ضریب هدایت حرارتی پایین آن است، بنابراین باید دقت داشت در هنگام چوبکاری سونا خشک، هیچ میخ یا پیچی از چوب ها بیرون نزند، چرا که در این صورت میخ (پیچ) به عنوان یک محل تجمع گرما عمل کرده و علاوه بر احتمال خراشیدن بدن استفاده کنندگان، موجب سوختگی پوست آن‌ها نیز می‌شود.
درب سونا خشک نیز بوسیله چوب ساخته می‌شود، درب سونا خشک به هیچ عنوان نباید دارای قفل باشد، بهتر است درب سونا دارای چفت غلطکی باشد که با فشار دست براحتی باز شود. درب سونا باید رو به بیرون باز شود. 
در مجموع چوبکاری سونا خشک، مهم‌ترین بخش تاثیرگذار بر رروی زیبایی و کیفیت سونا خشک بوده و همچنین بخش اصلی هزینه ساخت سونا خشک را در بر می‌گیرد. لذا در مرحله انتخاب چوب و اجرای چوبکاری باید دقت لازم صورت گیرد تا در نهایت، سونایی با کیفیت بالا و قیمت مناسب ایجاد شود.
گروه مهندسی رسام استخر با در اختیار داشتن کارگاه چوب بری و نجاری اختصاصی جهت تهیه چوب سونا خشک، چوب هایی با کیفیت عالی و قیمت مناسب تولید می‌نماید. همچنین استادکاران مجرب و هنرمند گروه مهندسی رسام استخر با تکیه بر توان بالای خود و چوب های با کیفیت استفاده شده، ساخت سونا خشک مقاوم، زیبا و با قیمت مناسب را تضمین می‌کنند. سونا خشک های فراوان اجرا شده و رضایت مشتریان، گواه توان بالای گروه مهندسی رسام استخر در چوبکاری سونا خشک است.

 

جهت دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید

0912 937 0912 (دهنوی)

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
امتیاز شما به این مقاله :





دیدگاه کاربران
زنده بودی
 ارسال شده در : چهارشنبه 27 دی 1402

برای نگهداری چوب های سونا خشک، چه کارهایی باید انجام شه؟

مدیر سایت
 ارسال شده در : پنجشنبه 28 دی 1402

مهمترین نکته در سالم ماندن چوب های سونا خشک، استفاده از چوب مناسب است. استفاده از چوب های خشک کن نرفته مهم ترین علت اعوجاج چوب سوناست. استفاده از چوب مناسب و جلوگیری از قرار گرفتن بیش از حد چوب در معرض آب و رطوبت مهمترین عوامل موثر در طول عمر چوب سونا هستند.

محسن عظیمی
 ارسال شده در : پنجشنبه 27 مهر 1402

دیواره سونا خشک باید سیمان بشه یا سرامیک؟

مدیر سایت
 ارسال شده در : ﺳﻪشنبه 07 فروردین 1403

برای اجرای چوبکاری سونا خشک، همینکه دیواره ها سیمانکاری بشه کافیه و نیازی به سرامیک کاری نیست. اما کف سونا خشک جهت نظافت راحت تر بهتره که سرامیک بشه